Polski sernik

poland-343466_640

Polski sernik

Istnieje wiele przepisów na serniki, każdy jest nieco inny. Wspólny element łączący je, to zawartość sera, i to, że są słodkie. Jak więc przygotować sernik?

Oto składniki:

Ciasto:

– 30 dkg mąki,

– 10 dkg margaryny,

– pół szkl. cukru,

– 1 czubata łyżka smalcu lub śmietany,

– 2 żółtka

– 1 całe jajko,

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Ser:

– 80 dkg sera,

– półtorej szkl. cukru,

– pół szkl. oleju,

– szklanka mleka,

– cukier waniliowy,

– budyń śmietankowy,

– 2 całe jajka,

– 4 żółtka,

– rodzynki.

Piana kokosowa na wierzch sernika:

– 6 białek,

– szkl. cukru,

– 1 paczka wiórek kokosowych.

Jak przyrządzić?

Ciasto wyrobić z podanych składników, rozwałkować i położyć na blaszkę. Ser zmielić, jajka, żółtka utrzeć z cukrem, dodając powoli ser, dalej ucierając, dodajemy pozostałe składniki, dalej ucierając, cukier wanieliowy, olej, budyń śmietankowy, mleko, rodzynki. Dobrze wszystko utrzeć i położyć ser na ciasto. Włożyć do piekarnika. Piec w temp.180-200st.

Po 25 minutach wyciągnąć i położyć na wierzch ubitą pianę z białek i znów włożyć sernik do piekarnika na 25 minut.

Authors

Related posts

Top