Polski sernik

Polski sernik

Istnieje wiele przepisów na serniki, każdy jest nieco inny. Wspólny element łączący je, to zawartość sera, i to, że są słodkie. Jak więc przygotować sernik?

Oto składniki:

Ciasto:

- 30 dkg mąki,

- 10 dkg margaryny,

- pół szkl. cukru,

- 1 czubata łyżka smalcu lub śmietany,

- 2 żółtka

- 1 całe jajko,

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Ser:

- 80 dkg sera,

- półtorej szkl. cukru,

- pół szkl. oleju,

- szklanka mleka,

- cukier waniliowy,

- budyń śmietankowy,

- 2 całe jajka,

- 4 żółtka,

- rodzynki.

Piana kokosowa na wierzch sernika:

- 6 białek,

- szkl. cukru,

- 1 paczka wiórek kokosowych.

Jak przyrządzić?

Ciasto wyrobić z podanych składników, rozwałkować i położyć na blaszkę. Ser zmielić, jajka, żółtka utrzeć z cukrem, dodając powoli ser, dalej ucierając, dodajemy pozostałe składniki, dalej ucierając, cukier wanieliowy, olej, budyń śmietankowy, mleko, rodzynki. Dobrze wszystko utrzeć i położyć ser na ciasto. Włożyć do piekarnika. Piec w temp.180-200st.

Po 25 minutach wyciągnąć i położyć na wierzch ubitą pianę z białek i znów włożyć sernik do piekarnika na 25 minut.

hastagi na stronie:

#polski sernik#ser@jcnet com br loc:PL#sernik polski#yhs-004

Related posts

Top